Tigerkaka - 4 ProPoints
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2 ägg
1 msk kakao (till halva smeten)
Till formen:
Smör eller margarin
Ströbröd
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och häll på mjölken. Låt blandningen bli varm och rör ner den i mjölblandingen. Vispa äggen lite med en visp. Rör ner äggen i smeten. Smörj och bröa en bakform som rymmer ca 1½ liter. Häll halva smeten i formen. Rör ner 1 msk kakao i resten av smeten. Häll chokladsmeten på den vita smeten. Ställ formen på galler i ugnens nedre del och grädda kakan i 200 grader, ca 45 minuter. Stick en provsticka i kakan för att se om den är färdig. Kakan är klar när stickan är torr och utan kladd. Låt kakan stå kvar en stund i formen. Skär runt kanterna med en matkniv. Stjälp upp kakan på en tallrik.